Hoppa till innehåll

Bussresa till Marocko

20 februari, 2013

18 till 19 februari

När vi träffade Kjell och Margaretha när vi kom till Riancon de la Victoria, så berättade de att de anmält sig till en bussresa till Marocko. Det tyckte vi verkade spännande så vi anmälde intresse och fick de två sista platserna.

Det var upp tidigt, vi fick sova längre än de som var med från starten i Almunecar kl. 6, vi klev på i San Pedro kl. 8. Bara 500 m från där vi parkerat husbilarna. Resan gick till Algeciras, där båten gick över till den spanska delen av Afrika/Marocko och vi passerade Gibralraklippan.

Bild  Bild

Där väntade en ny buss och lite tid vid passering in i Marocko, mycket papper som skall stämplas. Vi gränspassagen var det mycket folk som ”smugglar” eftersökta varor, s.k. bärare som lever på gå mellan gränserna. Efter tullen så stod det ett jättegäng med ”large”taxi (gamla Mercedes 230 från 80-talet), som är billiga och kör folket till olika platser. Du kan få sitta länge och vänta om inte bilen blir full till just din destination. En del gick efter vägarna.

Bild  Bild

Bild  Bild

Bild  Bild

Gott om storkar är det också här.

Bild  Bild

Vi gjorde ett lunchuppehåll i Tétouan. Innan lunch fick vi myntate på ett kafé och efter en promenad genom Medinan/basargatan

Bild  Bild

Bild  Bild

Bild  Bild

till resturangen där vi åt traditionell Marockansk mat, soppa med bröd, huvudrätt med couscous, kokta grönsaker och kyckling. Vatten till maten då det inte serveras alkohol i Marocko. Maten serveras i en tarjin, ett lerfat som maten får koka i över en glödbädd.

Bild  Bild

Ursprungsbefolkningen är berber och de klädde upp en tjej som var med på resan i traditionell klädsel.

Färden fortsatte ytterligare 6 mil upp i Rifbergen till Chefchauen en stad som klassades som helig och inga utlänningar fick komma dit förrän på 1980-talet 

En minibuss fick ta hand bagaget och köra upp det till hotellet i de smala gränderna.

Bild  Bild

Hotellet Casahassan är **** och ingången var en oansenlig portal. Det är en ombyggd Riad, en större boning för en familj med mer pengar. Vi får ett rum högst upp med fin utsikt som vi får njuta av en halvtimme innan det mörknar och 15 min på morgonen innan vi skall iväg.

Bild  Bild

På morgonen efter en Marockansk frukost beger vi oss iväg på en rundvandring i gränderna. Tyvärr regnar det så staden vaknar upp lite senare. Många blåa hus. En kul grej är att man målar trapporna/gatan mörkblå om det är en återvändsgränd. I stan har de ett bageri i kvarteret, där alla bakar bröden hemma och lämnar för ”stekning” i ugnen.Bröden märks så familjen får igen sitt bröd(märkningens syns på bild från lunchen).

Bild  Bild

I varje kvarter finns en vattenpost, toalett, badhus och annat som de delar på. Det är som att gå tillbaka ett par hundra år i tiden. Ni kan se tvätteriet som ligger där vattnet kommer ur berget.

  Bild  Bild

Bild  Bild

Jag skulle kunna skriva sidor om hur de lever och vad vi såg, men bifogar lite mer bilder.

Samma är alla som går efter vägarna, med bördor på ryggen och barnen som får passa djuren.

Vi gör även ett besök i Tanger, men blir försenade p.g.a. av olika orsaker. Det började regna rätt bra, men vi äter en sen lunch och går igenom Medinan och här försäljarna mycket aggressiva. Därefter är det dags för att färja över till Tariffa.

Bild  Bild

Efter lite tid i tullen så är vi hemma i husbilen kl. 23 och det ösregnar. Tur att det är 15 gr så det är inte alltför rått i husbilen, då vi inte haft värmen på.

Annonser
One Comment
  1. Annikken permalink

    Se der, en tur til Afrika er vel ikke å forakte 🙂 Har faktisk tatt båtturen over for akkurat 9 år siden. Ha en fortsatt fin tur og hils til pappa også!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: