Hoppa till innehåll

Norrut till Metz, vidare till Mayen och Minden i Tyskland.

15 april, 2013

10 – 13 april

Onsdag

Det var några år sedan vi körde den här vägen norrut. När vi åkte med husvagnen till Medelhavet var det oftast motorvägen förbi Lyon och N83 upp till Besancon. Vi tog en fikapaus vid en fågelpark strax innan Villars-les-Dombes. Såg några storkar som höll på att bygga bo, den ena gick och plockade småkvistar.

Bild  Bild

Vid sidan av vägen ligger det ett saltmuseum som vi fått tips om. Vi kör av och in till Arc-et-Senans. Här byggdes ett Saline Royal ( kungligt saltverk) som blev färdigt 1775, ett mycket spektakulärt byggnadsverk. Där bodde och arbetade 200 personer under 1800-talet. Verket som inte blev någon succé, stängde 1895. Saltvattnet hämtades från en grannby via en kanal och skulle torka i stora ugnar. Visar några bilder, kolla hur en arkitekt kan trolla bort en tråkig fasad med att smycka fönstret.  www.salineroyal.com

Bild  Bild

Bild  Bild

Vidare norrut förbi Besancon, Epinal till ställplatsen i Thaon-lesVosges. Den ligger vid canal-de-l’Est . Redan på 1700-talet förstod man att koppla ihop de stora floderna i Europa. Den här kanalen går mellan Rhone och Rhen via Mosel. På morgonen kommer pråm åkande. Tyvärr var det ganska lerigt, då de tydligen muddrat kanalen nyligen.

Bild

Torsdag

Stannade på ett McD och laddade ned cacher som finns i Metz. Körde in till ställplatsen, som ligger mitt i stan och fick en plats närmast Mosel.

Bild

Åt lunch och gav oss ut på en cachingtur. Tyvärr var vädret inte med oss. Det kom ordentliga skurar emellanåt, så vi fick söka skydd.

Bild

Det finns många fina gamla byggnader och Cathedrale St-Etienne, har en hörna där man döpte folk efter den baptistiska tron.

Bild  Bild

Fredag

Det regnade en hel under natten. På väg mot Tyskland så skulle vi titta till några ställplatser att ha som alternativ när vi åker ned nästa gång. Strax intill ligger Amneville och vi körde dit för att äta frukost. När vi kommer dit så är det en stor turistpark med Zoo, äventyrsbana i träd, golfbana, termalbad och en inomhusslalombacke i området. Ställplatsen var fin i en park och turistinformation låg granne, samt McD. Här kan nog en barnfamilj göra av med semesterkassan. www.amneville.com

Åkte sedan vidare till Dudelange som ligger strax innanför gränsen i Luxemburg, den var ganska ok. Körde sedan via Grevenmacher, tankade och köpte lite dricka. Sen blev det autobahn via Trier till en lite by som heter Mayen, där vi övernattade.

Bild  Bild

Lördag

Velade vart vi skulle uppåt i Tyskland, vädret är lite ostadigt och värmen är någon annanstans. Vi kör vidare förbi Köln, Dortmund till Minden och den stora ställplatsen. Gick en tur in i stan och till Mittelkanalslussen. I den slussen kan båtarna/pråmarna  slussas ned till Weser. Det skiljer 6 mi höjd som ni kan se.

Bild  Bild

Bild  Bild

Annonser

From → Frankrike, Tyskland

One Comment
  1. Pereric permalink

    Hej! Har med nöje följt er på denna Grand Tour. Ser nu ut som ni är på hemväg? Ha inte för bråttom för våren är mycket sen här. Eller ta gärna med den när ni kommer! //Pereric

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: